TÉMÁK, Kategóriák

Mi okozhat nyaki fájdalmat, és mit tehetünk ellene?

595
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb ember tapasztalatból tudja, milyen a nyakfájás és a nyakmerevség. A panasz oka éppúgy lehet súlyos, mint jelentéktelen, és néha nehéz megmondani, melyikről van szó. A hét nyakcsigolyából álló nyaki-gerinc-nyaknyaki gerincszakasz a gerincoszlop legmozgékonyabb része. A csigolyák között porckorongok vannak, és szalagok tartják össze őket.

A nyaki spondylosis néven ismert elváltozások 25 éves kor táján kezdődnek. A betegség tünete a nyaki fájdalom és merevség, amelyet az ízületek körül kialakuló csontkinövések okoznak. A gerincoszlop csigolyái közötti ízületeket egyéb ízületi betegségek is megtámadhatják.

Szalagrándulás és húzódás jelentkezhet úgynevezett ostorcsapás-sérülést követően, amelyet például az okozhat, ha egy autó hátulról nekiütközik az Illető kocsijának.

A nyaki fájdalmakat gyakran kíséri idegbecsípődés okozta váll- vagy karfájdalom. Gyakran súlyosbítja ezt a nyakizmok reflexes görcse, fokozva a merevséget és a mozgáskorlátozottságot.

Az izomfeszültségből  eredő fejfájás is okozhat nyaki fájdalmat. A nyakfájás agyhártyagyulladás tünete is lehet. Ilyenkor a beteg nem tudja előrehajtani a fejét, és általános állapota is rossz.

Mit ajánl a természetgyógyász?

Akupunktúra

A nyaki fájdalom és merevség legtöbb fajtája eredményesen kezelhető ezzel a módszerrel. A vékonybél-, epehólyag-, tüdő-, húgyhólyag- és vastagbél-meridián pontjait kezelik.

Masszázs

Ha a fájdalom a nyakizmokból vagy -ízületekből ered – és nem nyirokcsomói vagy belszervi eredetű -, alkalmazzon a tarkótájékon és a váll területén határozott, lefelé irányuló, simító mozdulatokat. Ujjbegyeivel mélyen dörzsölje a gerinc két oldalán levő nyaki izomkötegeket. A kezelés során kerülje el a nyak elülső oldalát és a torkot.

Talpmasszázs

A nyaknak megfelelő reflex-zónákat kell masszírozni a lábujjízületek csavargatásával. Ezenkívül a felső gerincszakasznak, a fej oldalának, a vállnak, a karnak és a mellékvesének megfelelő területeket kell kezelni.

Csontkovácsolás

A rossz testtartás gyakran okoz nyaki fájdalmakat és merevséget. Ilyenkor az óvatos, kézzel végzett húzás és mozgatás gyors enyhüléshez vezethet. A nyak mozgékonyságának fokozására bizonyos egyszerű tornagyakorlatokat ajánlanak.

Először, amikor leül, ejtse az állát a mellére, azután lassan emelje föl a fejét, és feszítse hátra. Másodszor, felemelt fejét fordítsa el balra, amennyire csak tudja, azután jobbra. A harmadik gyakorlat során nézzen előre, majd így döntse fejét a bal vállára, lassan, amennyire csak tudja; füle közelítsen vagy érjen hozzá a vállához. Azután ugyanezt a gyakorlatot ismételje meg a jobb oldalon. Végezze el a három gyakorlatot ötször egymás után.

Mit mond az orvos?

A röntgenvizsgálat sokszor nem mutatja ki, hogy mi Is okozza valójában a nyaki fájdalmat. Sok 25 éven felüli embernél jelentős elváltozás mutatható ki fájdalom és merevség nélkül, ugyanakkor néha súlyos panaszok lépnek föl olyanoknál, akiknek a röntgenfelvételén semmiféle anatómiai elváltozás nem látható.

Az orvos, miután kikérdezte és megvizsgálta a beteget, a kiváltó okot kezeli. Sokszor gyógytornát és masszázst, hőkezelést, húzást vagy nyakmerevítő gallért javasol. A fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (pl. aszpirin, paracetamol, ibuprofen) néha jó hatásúak, de az izomgörcsöt nem szüntetik meg.

Sok nyaki panaszt megelőzhet azzal, ha egyenesen tartja a testét, mindig megfelelő módon emel, cipel terheket, s olyankor sem feszíti túl a nyakát, amikor például a mennyezetet festi vagy magas ablakot mos.

Idővel súlyos panaszokat válthat ki, ha munka közben tartósan előre kell hajtania a nyakát (pl. ha túl alacsony íróasztalnál dolgozik). Az autóülés fejtámasza jelentősen csökkenti a baleset okozta „ostor-csapássérülés” veszélyét.

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]